15 oktober 2017 14:00

Accommodatie

Onbekend

SEP – Full Speed

De dag c.q. de wedstrijd van de waarheid. Vandaag winnen van SEP geeft de ploeg vertrouwen, maar vandaag verliezen van SEP brengt de ploeg in een benarde positie.
In een interview in de krant gaf Samet Mermer het al aan. De ploeg heeft de individuele kwaliteiten om in de 2e klasse te kunnen spelen. Een verzameling spelers met individuele kwaliteiten is op lange na nog geen goed team. Daar heb je meer voor nodig. Als eerste een trainingsstaf die dat beseft en als tweede de verzameling spelers die dat wil beseffen.
Over de trainersstaf maak ik me geen zorgen, maar over de groep van 18 spelers soms wel. Winnen doe je niet met zijn elven, maar dat doe je met zijn allen. Daar hoort huilen omdat je wissel staat niet bij. Je moet trots zijn dat je bij die groep van 18 hoort en blij zijn dat je op het wedstrijdformulier staat. Neem als voorbeeld reservekeeper Tim die zonder gemor wissel gaat zitten met de 99,9% zekerheid dat hij niet in zal vallen.
Dan vandaag de kraker tegen SEP. Deze ploeg heeft, sportief gezien, iets tegen Full Speed. Dat valt me al jaren op en ik ben er dankzij de archivaris van Full Speed nu achter gekomen. Wij winnen vaker dan we verliezen en dat zit SEP niet lekker. Terecht overigens.
Deze derby had alles wat je mag verwachten van een derby. Strijd, veel strijd, gele kaarten, penalty en een terechte winnaar.
Vanaf minuut 1 zette SEP druk op Full Speed en dat verraste Full Speed toch een beetje en ze liet zich onder druk zetten. SEP kreeg best wat kansjes en een voorsprong voor SEP had gekund. Totdat Full Speed even van de schrik bekomen was en de grip op de wedstrijd terug kreeg. Een prachtige pass van achter uit kwam keurig in de voeten van Samet die hem onder controle bracht en de keeper van SEP het schaamrood op de kaken bracht door de bal tussen zijn benen door in het doel te schieten. Dit betekende de 0-1 in het voordeel van Full Speed en dat betekende ook dat de derby kon beginnen. Overtredingen, felle acties en een hoop gepraat om elkaar uit de wedstrijd te krijgen. Dat lukte al snel en de trainer van SEP deed er verstandig aan om een speler van SEP te wisselen. Die speler stond op het randje van rood door gepraat en overtredingen.
Het mooie van een derby is dat men weigert op te geven en het mooiste van een derby is als een scheidsrechter dat begrijpt. Vandaag had de scheidsrechter wel heel veel te begrijpen en dat was niet gemakkelijk voor hem. Was het wel een penalty of was het geen penalty? Vlak voor rust kreeg Jacco Wevers een beuk in zijn rug en was hij kansloos om de bal te krijgen. “Penalty” werd er gegild vanuit alle plekken op het complex waar aanhangers van Full Speed stonden. Dat is ook het mooie van de verenging Full Speed. Deze verenging neemt altijd veel publiek mee en dat siert de vereniging. Vol overgave stond ik ook te schreeuwen.
“Geen penalty” werd er geschreeuwd door de aanhangers van SEP. Zij kregen gelijk en de scheidsrechter liet doorspelen. Dit tot grote irritatie van alles wat Full Speed een warm hart toe draagt. Een paar minuten later kwam de bal tegen een hand van een verdediger van Full Speed aan. “Geen penalty” werd er gegild vanuit alle plekken op het complex waar aanhangers van Full Speed stonden. Vol overgave stond ik weer te schreeuwen.
“Penalty” werd er geschreeuwd door de aanhangers van SEP. Zij kregen weer gelijk en SEP mocht een penalty nemen. 1-1 was het nu en we konden ons opmaken voor de 2e helft.
Bij Full Speed geen wijzigingen in de rust en de strijd barstte weer los. Weer was het SEP die feller aan de helft begon en wat onzekerheden in de achterhoede leidde het 2e tegendoelpunt in.
2-1 achter, wat nu? Wisselen? Een tandje hoger? Full Speed besloot een schep er boven op te doen. Het verbaasde me dat men dat nog kon, want er werd al fysiek veel gevraagd van iedereen. Petje af. Zonder iemand te kort te willen doen is het toch een genot om naar sommige spelers te kijken. Als je linksback Joey Donkers ziet buffelen en steeds die drang naar voren heeft om weer geconfronteerd te worden met een overtreding, dan verbaast het me soms dat hij zo rustig blijft. Chapeau heet dat.
De tijd begon te dringen en Full Speed zette SEP steeds meer onder druk. De vele dieptepasses die gegeven werden moesten een keer uitmonden in een doelpunt. Dat gebeurde ook. De keihard werkende Jacco werd beloond met een doelpunt. 2-2 en we roken de overwinning. SEP zat er doorheen en raakte steeds geïrriteerder.
Ook onze aanvoerder Danny zat er doorheen. Toen hij ging tellen hoeveel gele kaarten er waren gevallen werd het een beetje zwart voor zijn ogen en vroeg een wissel aan. Ilja van Dam kwam er in voor Danny en hij deed dat zeer verdienstelijk. Beide ploegen bleven aanvallen en wie oh wie zou er gaan scoren. Het was weer het doorzettingsvermogen van Robin van den Bergh en Jacco die beloond werd. Het slimme passje naar Devin van Leusden deed het stadion van SEP barsten in zijn voegen. De voorsprong van 3-2 zat in de knip en nu nog de laatste tien minuten uit voetballen. De gesloopte Jacco werd gewisseld voor Ronald Besse en bij SEP werd een aanvaller gewisseld voor een verdediger. Een vreemde actie lijkt me. Maar goed, wie ben ik? Full Speed werd soms een beetje zenuwachtig en SEP viel met alle macht aan. De mooie uittrappen van de keeper van SEP brachten de verdedigers van Full Speed regelmatig in de problemen. Eén van de grote aanwinsten van Full Speed dit seizoen is Reinder Pul. Een forse grote keeper die de klappen van de zweep kent en zich niet gek laat maken door een speler van SEP die doorloopt op hem. Keurig plukte hij alle hoge ballen uit de lucht en zijn verre uittrappen hadden voor de 4-2 kunnen zorgen als er iets zorgvuldiger met deze mogelijkheden was omgegaan. Full Speed speelde de wedstrijd goed uit en gelukkig bleef het 3-2 in het voordeel van Full Speed.
Proficiat jongens. Soms ben ik kritisch, maar vandaag heb ik genoten langs de kant. “Now we are talking” zou ik zeggen. Bedankt daarvoor en ik hoop dat mijn kratje bier gesmaakt heeft, want die had ik jullie beloofd en hebben jullie gekregen. Het viel me op dat het kratje duurder is dan bij Full Speed.