12 november 2017 14:00

Accommodatie

Onbekend

SJC – Full Speed

Full Speed in de volgende ronde van het bekertoernooi van de KNVB!! Een knappe prestatie, want Full Speed had alle drie de poulewedstrijden gewonnen. Vandaag moest er aangetreden worden tegen SJC. Niet zomaar een club, want SJC bestaat bijna 100 jaar en is koploper in de hoofdklasse van de zondagcompetitie. Full Speed had het minder slecht kunnen treffen.
Full Speed nam deze wedstrijd heel serieus en SJC gelukkig absoluut ook. Beide clubs kwamen op het sportpark aan met hun sterkst mogelijke selectie. De KNVB schatte deze wedstrijd jammer genoeg iets minder hoog in en stuurde een leidsman die al een paar jaar niet meer gefloten had. De wedstrijd werd geleid door de heer Straper die zijn sporen absoluut verdiend heeft, maar door zijn jarenlange afwezigheid ook iets van scherpte is gaan missen. Best jammer, want voor Full Speed is een wedstrijd tegen een vereniging die hoger speelt best iets speciaals. Voor SJC is zo een wedstrijd ook speciaal, want zij spelen niet iedere week tegen een vereniging die qua verenigingsleven vergelijkbaar is. Natuurlijk speelt SJC veel hoger, maar het laatste wat SJC wil is verliezen.
Dit zijn dan ook wedstrijden die echt ergens om gaan. De ene vereniging wil geen oorwassing krijgen en de andere vereniging mag niet verliezen.
Natuurlijk snap ik de KNVB ook en willen ze een herintreder een kans geven om zich opnieuw te bewijzen. Ik vraag me wel af of deze wedstrijd dan de juiste wedstrijd was voor de heer Strapers.
Ik zal het de KNVB nog eens vragen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat de juiste werkwijze is om een leidsman weer op niveau te kunnen laten fluiten.
De wedstrijd was nog geen minuut oud en onze keeper Reinder mocht de bal al uit het net vissen. Vanaf de aftrap was een 45 seconden durende combinatie zichtbaar die eindigde in een mooi doelpunt. Lekker; toch een oorwassing? Nog geen 10 minuten later stond het 2-0 in het voordeel van SJC. De ploeg kon vrijuit voetballen en het niveauverschil was duidelijk zichtbaar.
Toch was het Full Speed die kracht putte uit deze stand en werd er over de schaamte heen gestapt en begon Full Speed te voetballen. Vanaf minuut “tien” werd de strijd voor Full Speed toch iets leuker. Een kwartier verder werd Samet Mermer in het strafschopgebied onderuit gehaald en kon de leidsman niets anders doen dan een penalty geven en een straf uitdelen aan de dader die een doorgebroken speler neer haalde. Ik weet wat de straf had moeten zijn, maar de leidsman besloot toch anders. Ik vermoed dat hij in zijn nieuwe debuut niet met kaarten wilde strooien (overigens iets wat ik toe juich) en hield hij zijn kaart op zak. De penalty werd gegeven en Danny Hoogendoorn mocht zijn legendarische doelpunt maken. Danny maakte zijn 97ste doelpunt in het 1ste elftal van Full Speed en het stond op dat moment 2-1. Door dit doelpunt staat Danny nu gelijk met Joop de Groot op de topscorerslijst aller tijden. Op de 3e plaats en dat is absoluut een applaus waard.
De wedstrijd werd voort gezet en het publiek van Full Speed hoopte, ondanks dat SJC gewoon beter was, op een 2-2 stand met de rust.
Helaas mocht dat niet zo zijn, want in een periode van nog geen 150 tellen gebeurde er heel veel. Een speler van SJC kreeg een bal in zijn gezicht en de leidsman legde, geheel terecht overigens, het spel even stil. De speler van SJC moest immers even verzorgd worden.

Vanaf dat moment ging de scheidsrechter, de heer Stavels, in discussie met enkele spelers van Full Speed, de trainer van Full Speed, de grensrechter van Full Speed en met het publiek. Dit mondde uit in twee gele kaarten voor de aanvoerder van Full Speed, een rode kaart voor de trainer van Full Speed en een verbod voor de grensrechter van Full Speed om in de tweede helft assistent van de heer Stravels te mogen zijn. Verbazing alom. Bij Full Speed, maar zeker ook bij SJC. Hoe kan een super sportieve wedstrijd ineens veranderen in een wedstrijd die onsportief lijkt? Niemand had het antwoord daarop en de leidsman probeerde duidelijkheid te verschaffen, maar zijn taalgebruik hielp daar zeker niet aan mee. Als een speler tegen een leidsman roept dat hij “zijn bek moet houden” dan is iedereen het er over eens dat een rode kaart (misschien wel twee) meer dan terecht is. Wat is eigenlijk de represaille als een leidsman tegen een speler roept dat “hij zijn bek moet houden”? Ik weet het niet en de KNVB weet dat vermoedelijk ook niet, want zo een represaille is er namelijk niet.

Al met al moest Full Speed met tien man de tweede helft beginnen en was het voor SJC ook minder aantrekkelijk, want spelen tegen een tegenstander die minder goed is en ook nog eens met een man minder is, is gewoon niet leuk.
De tweede helft was dus een onbegonnen strijd voor Full Speed. Het werd 3-1 voor SJC en op een gegeven moment werd een doorgebroken speler van SJC door de Reinder, keeper van Full Speed, neer gehaald. Niet gemeen, maar absoluut een penalty. Die werd ook gegeven en Reinder kreeg ook nog eens een gele kaart. Wel bijzonder van de heer Stalers, want in de eerste helft gaf hij geen kaart aan een speler van SJC die een doorgebroken speler neer haalde. Ongetwijfeld had de heer Stalers daar een reden voor, maar niemand van Full Speed nam de moeite om dat te vragen. Het was immers zijn feestje.
De eindstand werd 4-1 voor SJC en Full Speed was weer een lesje wijzer. Het is te hopen dat de KNVB in het vervolg ook iets zorgvuldiger om gaat met haar herintreders.